Jauhkan COVID-19 dari anak-anak!

Salam semua. Maaf kekangan kerja yang sangat mendesak menyebabkan ‘bersawang’ sekejap laman blog ni. I have so many things to share, but unfortunately duties called. Untuk yang tak tahu, saya adalah seorang ibu anak satu dan juga seorang doktor di bahagian kesihatan awam.

My utmost duty is to protect the people’s health. 

and this blog is just a small way i’m giving back to the community.

Dunia sedang panik dengan ancaman COVID-19, dan bilangan kes semakin mencanak naik. Malaysia pun tidak terlepas dari ditimpa bencana ini. Saya doakan dan saya berharap para pembaca dan keluarga tersayang semuanya sihat belaka dan dijauhkan dari COVID-19.

Virology Lab Work As Europe On Coronavirus High Alert

Bagi yang rajin mengikuti perkembangan kes COVID-19, baik di Malaysia mahupun di negara lain, pasti anda perasan bilangan kes di kalangan kanak-kanak adalah sangat sedikit, lebih kurang 2% berbanding jumlah kes keseluruhan sedunia. Apa sebabnya masih tidak kita ketahui secara jelas, namun kita bersyukur kerana somehow this disease spares the newborns, the kids, and pregnant ladies – antara 3 golongan yang selalunya berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan penyakit berjangkit. Setakat ini, data dari World Health Organization (WHO) menunjukkan golongan tua adalah golongan yang paling berisiko mendapat jangkitan dan mengalami komplikasi penyakit sehingga membawa kepada kematian.

That being said, the youngsters are the ones who easily caught the infection and risks spreading it to the community. Ya! Orang muda lah yang lebih mudah dijangkiti (gejala tidak teruk) tetapi menjadi punca perebakan di kalangan masyarakat.

Apa sekalipun, langkah menjaga kebersihan diri melalui amalan cuci tangan dengan air bersih yang kerap, & menjaga etika batuk adalah yang paling murah dan senang diamalkan. Bukan saja COVID-19, penyakit lain juga boleh dielakkan, jadi jangan ambil mudah ya saranan Kementerian Kesihatan ni! Pemakaian topeng muka atau face mask membantu mengurangkan transmisi jangkitan tetapi cara pemakaian mesti betul. Kalau anda boleh selesa dengan topeng muka dari pagi ke petang, ada kemungkinan cara anda pakai salah.

  1. Bahagian berwarna MESTI dipakai di bahagian luar.
  2. Topeng mestilah menutup muka DAN hidung.
  3. Bahagian yang berwayar perlu ditekan di hidung (untuk exact fit to face)
  4. Ikat dan pakai dengan kemas.
  5. Bila dah rasa lembap dengan nafas/bersin anda, sila ganti ya. Buang face mask yang telah dipakai ke dalam tong sampah yang BERTUTUP.
  6. Jika anda buka topeng muka untuk sementara, jangan letak merata-rata, khasnya di atas meja ataupun peralatan makanan (dah ada kes ye berlaku di Hong Kong).
  7. Jika anda bersin dan tutup dengan tangan/tisu, sila buang tisu berkenaan terus ke dalam tong sampah dan CUCI TANGAN ANDA sebelum memegang apa-apa peralatan.
  8. Your hands stay below the shoulder. Dalam erti kata lain, elakkan memegang muka/hidung dengan tangan anda. Droplet COVID-19 dari persekitaran yang telah dicemari boleh bertahan beberapa jam dan menjangkiti anda sekiranya ia masuk melalui hidung/mulut.

Langkah pencegahan terbaik adalah kerap mencuci tangan dengan air bersih dan sabun. 

Untuk anak-anak, boleh mulakan amalan mencuci tangan ini di rumah. Bila anak dah biasa buat, tak susah untuk kita cuba hindarkan anak-anak dari penyakit berjangkit, khasnya yang merebak melalui udara/sentuhan dengan droplets/ permukaan yang tercemar.

Please stay safe everyone. Tune in to your ministry of health’s website/social media to get yourself updated with the current situation (STAY AWAY FROM FAKE NEWS PLEASE), and please limit your movement outside, particularly to the countries where the disease is rampant. 

Akhir kata, doa tanpa usaha itu BOHONG & usaha tanpa doa itu SOMBONG.

Jaga diri & mari sama2 mainkan peranan masing2 ya!

 

Bina masa berkualiti dengan anak tatkala anda tak ada masa?

Hatta ibu bapa bekerja mahupun ibu bapa yang berada di rumah sepenuh masa, masing-masing punya cabaran tersendiri. Nak selitkan masa untuk diri sendiri di samping nak memastikan anak-anak dapat perhatian dan kasih-sayang secukupnya. Bagaimana tu?

to a child,

 

acap kali, anak disogokkan dengan mainan/makanan. barangkali nak menghilangkan rasa serba-salah kerana meninggalkan anak bersama pengasuh/di sekolah. Jangan kata orang lain, saya pun adakalanya ada tendency nak buat begini. Tapi awas! Kuantiti takkanpernah dapat menandingi kualiti. Biarpun masa seketika cuma, utamakan MASA BERKUALITI, bukan hanya setakat dengan anak malah dengan pasangan juga.

ingat ya.. intimasi berlaku melalui hubungan 1 dengan 1, bukannya secara berkumpulan. 

Bagi kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke bawah, mereka ni memandang dunia dalam konsep concrete, ataupun tetap; yang bermakna selagi mereka tak nampak/ tak dapat sentuh sesuatu, bagi mereka benda itu tidak wujud.

Jadi, ada tak cara nak wujudkan masa berkualiti tatkala anda sebenarnya tak berapa ada masa ni?

1.Aktiviti projek dengan anak-anak. 

Projek yang terbaik adalah projek yang memakan sedikit masa untuk disiapkan, a.k.a tak boleh siap in 1 sitting. Projek macam mana tu? Tak kisahlah nak buat projek taman mini ke, hias akuarium ke, scrap book ke.. apa jua yang menarik minat anda & juga minat si manja.

Kalau ada anak lebih dari 1 pulak macam mana? Study suggest anda ada lebih dari satu projek. Ye lah, minat dan cara setiap anak pun berbeza kan.. janganlah main pukul rata pulak.

2. Tandakan dalam kalendar (yang boleh dilihat anak). 

Kenapa nak kena tanda & bagi anak nampak? Konsepnya mudah sahaja.. ANTICIPATION. Perasaan tak sabar-sabar menanti sesuatu yang seronok dan menggembirakan. Macam mana anda tak sabar menanti hari Jumaat sebab esoknya cuti & boleh pergi jalan-jalan, macam tu lah juga anak-anak tak sabar-sabar nak main dengan emak ayahnya! Mungkin tak dapat buat setiap hari, selang seminggu pun boleh. Asal saja bila anda dan anak sedang beraktiviti, tumpuan anda 100% kepadanya. Jangan pula tangan dok capai telefon!

3. Lebihkan apa yang anda boleh buat BERSAMA. 

Untuk anak-anak, bila buat sesuatu BERSAMA-SAMA, barulah perhubungan dua-hala dan interaksi gaya badan berlaku. Contoh mudah, anda nak anak belajar solat, cara yang betul adalah anda dan anak sama-sama solat bersama di masjid/surau, bukannya anda hantar anak ke sana untuk solat. Contoh lain, anda beli mainan lego untuk anak anda bermain sambil ‘mengembangkan daya kreativiti’.. cara yang betul adalah anda sama-sama duduk sebelah dan main lego tu.. bukannya bukak beg, keluarkan lego dan biar anak main lego sorang-sorang..

4. Bila bercakap dengan anak, tunggu anak habis cakap dan bagi respons sepenuh hati. 

I cannot stress this enough. Perhubungan dua hala. Bagi peluang untuk anak habiskan cakap & pandang muka/mata anak. Anak-anak ni cerdik tuan-puan, mereka tahu bila anda ‘hadir’ atau tidak. Hatta bercakap dengan bayi sekalipun, tunggu cue dari anak yang menandakan mereka sedang bercakap-cakap dengan kita.. klu verbal (bunyi atau perkataan) dan juga klu non-verbal.. dahi berkerut ke.. tangan excited turun-naik ke. Bila anak tahu kita beri sepenuh perhatian kepadanya, mereka akan lebih percaya diri dan berani mencuba. Itu satu perkara penting yang perlu ada pada anak kecil!

just my type.png

Ultimately, for kids, Love is FOCUSED INTEREST. 

Semoga dengan hari mendatang, kita lebih kreatif dan lebih komited menunaikan hak anak-anak kita dengan memberikan masa yang berkualiti untuk mereka.

 

Selamat menjalin hubungan bermakna dengan anak-anak!

Asma di kalangan kanak-kanak: 6 mitos yang anda perlu tahu.

Sesekali tengok anak kena ‘sedut gas’ di hospital, memang sedih. Anak meraung satu hal, nak mengepong si kecik pun satu hal juga. Pendek kata, yang menyedut gas tu penat, yang memegang si kecik yang ‘sedut gas’ pun penat.. Kali ni saya tergerak hati nak ulas berkenaan mitos-mitos yang selalu saya dengar apabila perkataan asma kanak-kanak (childhood asthma) disebut. Tambah pula, musim jerubu beransur tiba (selalunya ke penghujung tahun). Jom kita sama-sama update tentang mitos-mitos berkenaan asma di kalangan kanak-kanak:

 

MITOS 1: Kanak-kanak yang menghidap asma ni mesti disebabkan penyakit keturunan. 

Jawapannya: TIDAK. 

Seseorang kanak-kanak boleh menghidap asma tidak kira sama ada dia mempunyai sejarah asma di kalangan keluarga atau tidak.

MITOS 2: Kanak-kanak yang terdedah kepada asap rokok mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap asma. 

Jawapannya: YA.  

Asma ini adalah sejenis penyakit radang salur pernafasan yang kronik,  di mana ia menyebabkan salur pernafasan menjadi merah, bengkak, mengeluarkan lendir berlebihan dan mudah teransang (hypersensitive).

asthma2

Analogi mudah: 

Terowong jalan yang kita lalu hari-hari. Jika tiada apa yang menghalang laluan, mudah je kita lalu. Tapi bila ada pasir, batu-batu selongok kiri kanan, air banjir melimpah masuk terowong ke.. tentulah laluan kita jadi terhalang. Nak masuk tak boleh. Nak keluar pun tersangkut. Macam tu la dengan saluran pernafasan. Cumanya saluran pernafasan ni fungsinya lebih kritikal. Jika laluan jalan terhalang, kita boleh guna laluan alternatif. Tapi jika laluan udara (a.k.a saluran pernafasan) terhalang, apa lah daya kita kan?

Sebab itu, sebarang elemen yang telah TERBUKTI menyebabkan kerengsaan pada saluran pernafasan khasnya bagi yang menghidap asma, cubalah elakkan. Dalam erti kata lain, dia adalah faktor risiko/ trigger kepada serangan asma.

Contohnya: asap rokok, debu-debu kotoran, bau cat, alahan kepada bulu binatang peliharaan, dan lain-lain.

MITOS 3. Anak yang selalu batuk-batuk adalah besar kemungkinan menghidap asma. 

Jawapannya: YA. 

Tapi! Dapatkan pengesahan doktor terlebih dahulu ya. Gejala batuk juga boleh disebabkan oleh penyakit seperti influenza, radang paru-paru, batuk kokol, dan penyakit tibi. Pastikan anak anda bebas dari penyakit berjangkit sebelum si manja dicop ada asma.

Antara gejala lain asma kanak-kanak adalah: batuk pada waktu malam (waktu tidur), susah bernafas, rasa ketat di dada dan adakalanya sehingga nafas jadi berbunyi seperti wisel.

MITOS 4: Anak-anak yang menghidap asma ni tak boleh dibiarkan bermain lasak/bersukan. 

Jawapannya: TIDAK. 

Anak-anak yang menghidap asma boleh saja dibiarkan bermain seperti biasa, malah bersukan pun boleh.. asal saja pastikan rawatan asma diambil dengan betul dan mengikut dos yang dipreskrib doktor & pastikan pam pelega (kebiasaannya berwarna biru) sentiasa ada dengan anak-anak hatta di tadika/sekolah sekalipun.. dan anak2/cikgu tahu cara menggunakannya. Dengan rawatan yang betul, anak-anak yang menghidap asma boleh menjalani kehidupan yang aktif seperti kanak-kanak biasa.

MITOS 5: Dah dapat pam + aerochamber & bagi anak sedut dah mencukupi. 

aerchamber-child

Jawapannya: TIDAK.

Apa yang saya maksudkan di sini.. tak cukup untuk ibu bapa bagi sahaja anak sedut pam tanpa memahami cara penggunaan yang betul terutamanya cara penjagaan aerochamber. Pengalaman saya di klinik asma dulu, ada banyak kanak-kanak yang berulang kali masuk ke wad biarpun dah menggunakan pam pencegah (warna coklat/ungu bergantung kepada jenis ubat).. bila disiasat (untuk cari punca serangan asma berlaku).. sebilangan besar rupanya disebabkan penjagaan aerochamber yang tidak betul..

MITOS 6: Asma kanak-kanak ni adalah untuk seumur hidup. 

Jawapannya: TIDAK

Asma di kalangan kanak-kanak ni unik. Sebab tu ia dinamakan childhood asthma. Bermaksud, akan sampai satu tahap (meningkat usia remaja), sebahagian kanak-kanak ini akan pulih dan tidak lagi memerlukan rawatan asma. Walau bagaimana pun, ada juga yang serangan asma mereka akan berterusan sehingga umur dewasa.

Ingat ya! Asma kanak-kanak bukanlah bermakna anak perlu digari duduk sahaja di tepi melihat yang lain bermain. Dengan kefahaman yang betul, anak-anak yang menghidap asma boleh saja menikmati dunia kanak-kanak dengan riang dan aktif.

Mendidik dengan ilmu, menjaga dengan penuh kasih-sayang!

Semoga perkongsian kali ini membawa manfaat.