Celebrating life (with wonder and gratitude)

Esok adalah hari istimewa bagi saya. Hari di mana genaplah sudah 33 tahun membina kehidupan di dunia ini. Macam tak percaya lagi dua tahun dah nak masuk geng ‘advanced maternal age mother‘.. sob sob T_T.  Yang itu nanti kita cerita lain ye. Back to current topic, kami tak ada perancangan khas melainkan untuk menikmati saat berkeluarga bersama (cuti-cuti Malaysia y’all!)

Ada orang tanya pada saya, perlu ke ditekankan sangat peranan sebagai ibu/bapa ni? Katanya biarpun dah ada anak, she/he is still her/his own person. Ada banyak role lain yang turut beri impak pada kehidupan dan sekeliling.

My response:

Yes, you are your own person and motherhood or parenthood does not become the SOLE thing that define you. Rather to me, motherhood give me an edge, a sense of responsibility that can never be shaken off, and it transcend across all (not just to my own child). When you have a child depending on you, you start seeing world as a place where every little things matter, each kind or harsh words/acts lives on, and yes.. everybody needs hugs/love every once in a while. 

We need to celebrate life (and diversity) with wonder and lots and lots of gratitude. 

Teach your kid how to say thanks (and appreciate other’s help graciously) while at the same time be cautiously aware of strangers.

Lastly, pardon me for my entry today as i intend to fill it with some pictures documenting the wonders of a growing toddler =). Drop by with some picture of yours or kind words if you agree with my sentiment today!

achievement over the years!

achievement over the years! (1)

Love and Hugs!!

 

Boleh bagi anak main gajet, tapi ..

Bab anak-anak main gajet ni dah ramai orang perdebatkan. Saya percaya masing-masing ada pendapat sendiri. Bagaimanapun, kita sebagai ibu bapa janganlah cepat menghukum dan memandang serong. Ada ‘kisah’ di sebalik kenapa si ibu A beri anaknya main gajet di meja makan di restoran ataupun kenapa si bapa B beri anaknya gajet sebagai penghibur di dalam kapal terbang.

To me, as parent, you do what you have to do. Take every advice given to you with a pinch of salt. At the end of the day, what every parent want is for their kid to grow up healthy and happy. 

Bagi anak main gajet boleh, tapi ada beberapa perkara yang perlu diteliti:

  1. Peranan ibu bapa SANGAT PENTING bagi MEMANTAU & MENGAWAL  anak. Perlu sentiasa pantau dan kawal apa yang anak main dan tempoh masa anak bermain (content, type of game, and duration of game playing/ video watching).

Pakar menyarankan agar anak-anak di bawah umur 2 tahun TIDAK diberikan sebarang gajet.

Jadi, kalau dah terberi tu (macam saya.. ), baca betul-betul point2 seterusnya.

anak dan gajet

2. Sebaik-baiknya elakkan pembelian gajet khas untuk anak anda. Berikan mereka main menggunakan gajet anda/ kongsi adik-beradik supaya lebih senang dipantau apa yang dilihat dan juga boleh mengurangkan masa penggunaan.

3. Tak semua video/ game kanak-kanak tidak elok. Yang buatkannya jadi tak elok adalah apabila diberikan BERLEBIHAN TANPA PEMANTAUAN. Bila anak tengok terus-menerus tanpa rehat, di situlah mulanya masalah. Jadi, jika nak beri anak tengok, lebih elok dipasangkan pada TV daripada dipasangkan pada smartphone. 

Alasannya, boleh jauhkan jarak mata anak dengan gajet, anak boleh tengok dengan posisi duduk dan leher yang selesa, dan andapun boleh tengok sekali. Ini juga boleh mengurangkan ketagihan gajet kerana anak tidak boleh sentuh TV dan ubah sesuka hati (ps: sila sorok remote control)

4. Semasa tengok lagu/ kartun/ educational video, pastikan anda ada bersama (ada bersama maksudnye duduk di sebelah mereka). Jadikan apa yang dilihat sebagai topik perbualan/ pelajaran dengan anak.

Bahasa mudahnya: anak perlu DENGAR suara anda LEBIH BANYAK dari suara gajet. Ataupun anak perlu berINTERAKSI dengan anda biarpun sedang tengok video.

Caranya?

Contoh paling mudah —

a) menari bersama sewaktu tengok video Shark Song. Anak seronok menari, anda pun boleh bersenam. Boleh jadi satu bonding session yang sangat menggembirakan! Cubalah!

b) anak saya suka tengok video kartun jepun tentang polis/ bomba/ ambulans . Saya akan buat alih suara pada watak binatang yang ada dalam video tu. Adakalanya saya tambah ulasan tentang apa yang berlaku dalam video tu.. Contoh: kenapa burung-burung lari bila pokok terbakar, apa yang bomba akan buat setiap kali terima panggilan telefon kecemasan, dan lain-lain.

Pendek kata, luangkan masa tengok bersama!

5.. Jangan beri anak main gajet dalam bilik tidur ataupun sebelum waktu tidur anak.

6. bila dah sampai masa untuk tutup gajet, BE FIRM AND CONSISTENT. Jangan beri semula kepada anak biarpun anak meragam. Lama-kelamaan anak akan faham yang gajet ni adalah satu priviledge atau kelebihan dan bukannya sesuatu yang mereka mesti dapat.

7. Beri amaran/ beri masa kecederaan sebelum tutup gajet.

“Lagi 5 minit kita tutup phone”.

“Lepas habis lagu ni kita tutup TV”.

Ini beri masa untuk mereka bersedia dan mereka pun kurang meragam apabila dah tutup gajet.

8. Alihkan perhatian anak dari gajet dengan aktiviti fizikal yang menarik. main kubu-kubu ke, melukis dengan cop kentang ke, main kolam ke.. perlu kreatif penuhkan masa anak.

9. Yang paling penting, jika tak mahu anak main gajet, kurangkan anak nampak kita pegang gajet.

Anak belajar dari apa yang mereka perhati dan lihat saban hari. Jangan salahkan anak suka main gajet kalau phone pun tak lepas dari tangan kita!

10. Simpan penggunaan gajet sebagai talian hayat ataupun last resort . Bukan setakat dari kita sebagai ibu bapa, tapi juga daripada pihak pengasuh, datuk nenek dan saudara-mara. Perlu konsisten.

11. Lebihkan masa berkualiti dengan anak. Hubungan lebih erat dengan anak buatkan anak kurang minta gajet.

ATTENTION IS GOLD people! 

Akhir kata, semoga anak-anak kita sentiasa dilindungi dan membesar dengan sihat sejahtera.

 

Menghadapi ‘kenakalan’ anak seusia 2 tahun.

Cepat sungguh masa berlalu, sedar tak sedar Adam Naufal anak manja saya dah hampir mencecah usia 2 tahun. Belum cukup dua tahun lagi tapi dah ternampak kelibat kenakalan a.k.a Terrible Twos. Sudah pandai memberontak, mengamuk sehingga guling-guling di lantai, berlari bila nak pakai baju, main kubu dan perang-perang biarpun dah lewat malam, dan macam-macam lagi. Pendek kata, memang terrible lah! Haha. Memang tercabar kesabaran dibuatnya.

Sebenarnya, bila berhadapan dengan apa jua masalah sekalipun, cara nak selesaikan adalah dengan HADAPI ia dan FAHAMI kenapa ia berlaku.

Dari situ, kita akan lebih mudah berlapang dada, dan lebih bagus lagi .. dapat cari penyelesaian terbaik untuk mengubah/menghadapi masalah itu.

Anak kecil yang baru menginjak usia 2 tahun ni bukan saja-saja nak buat perangai. Mereka sebenarnya sedang mengalami satu proses perkembangan otak yang pesat:  perkataan yang mereka faham dan tahu sudah semakin banyak, otot badan semakin kuat jadi bolehla nak buat itu ini dan cuba macam-macam, dan ini fasa di mana mereka belajar untuk mengenal dan menerima apa yang boleh dan apa yang tidak boleh dibuat.

Tup Tup.. emak ayah asyik dok marah, asyik kata TAK BOLEH, dan setiap langkah asyik terhalang.. maunya tak mengamuk si kecil tu.

Si kecil tak buat perangai untuk saja-saja buat ibu bapa mereka marah, sebaliknya mereka nak BERITAHU perasaan mereka (dalam erti kata lain, itulah cara mereka berkomunikasi/ menyampaikan perasaan ‘terbesar’ mereka pada ketika itu).

Tak ada istilah tunggu dalam kamus hidup si manja yang berumur dua tahun ni.Apa dia nak, masa tu juga dia mahu. No delayed gratification for them. Sebab tu bila kehendak mereka tak dipenuhi, mengamuk la jawabnya! Jadi, ibu bapa sekalian, jangan ambil hati ya!

Cara nak atasi kelakuan mereka ni..

1)Beri ruang kebebasan untuk mereka (promote independence). 

Bebas dari segi memilih agar mereka boleh belajar membuat keputusan dan merasai nilai berdikari (yang sangat-sangat mereka idamkan).

Boleh mula dengan perkara yang kecil-kecil dan tak mendatangkan bahaya. Contoh:

a) pilih warna baju yang nak dipakai hari itu.  Kalau takat nak duduk di rumah dan tak perlu hadiri apa-apa majlis, beri mereka peluang untuk pilih apa yang mereka mahu.

b)Tanya pada si manja apa yang mereka nak main (jangan terus disogokkan permainan pada mereka).

c) ajak mereka masak sama-sama (gaul salad/ uli doh/dll.)

Pastikan soalan yang ditanya hanya ada dua pilihan jawapan.

Close ended questions k.

Contoh>>> Nak pakai baju gambar badak ke baju gambar zirafah?

Kenapa >>> supaya mereka ni tak overwhelm dengan soalan dan pilihan. Kita hanya nak didik dan beri peluang mereka rasa kebebasan, bukan nak mereka betul-betul bebas! Ok?

2) Rumah yang mesra permainan. 

Si manja nak buat kubu dengan kusyen sofa, biarkan selagi tak mengganggu orang lain/ merbahaya.

Si manja nak main lompat-lompat? Sediakan alas penahan agar si manja tak cedera dan jauhkan dari bucu-bucu tajam.

Lagi bagus, anda join main skali. Baru betul-betul bonding time!

Memang susah nak buat, tapi jangan lupa..kanak-kanak belajar dari bermain. Jadi, main untuk si manja bukanlah masa yang terbuang sia-sia.

3) Berikan sokongan emosi pada anak. 

Ini paling penting dan paling selalu kita lupakan.

Kehidupan boleh jadi sangat menyeksakan apabila kita kecil. Apabila anak-anak ini merajuk/mengamuk/buat perangai, mereka sebenarnya mahu dipeluk dan disayangi.

Saya suka guna mantra CONNECT INSTEAD OF REDIRECT.  Mengalihkan perhatian mereka ketika mereka sedang tantrum memang bagus. Alangkah bagus lagi bila kita fahami dan berikan makna pada perasaan si manja tadi. Agar si dia mampu untuk mengendali emosi sendiri dengan lebih tepat dan baik.

Trust me, it’ll help you a long way from now. 

Percayalah, ia akan sangat-sangat membantu di masa hadapan.

Akhir kata, jom ubah perspektif kita. Daripada fokus kenakalan anak dan Terrible Twos ni, apa kata kita jadikan ia Tremendous Twos? Fasa umur yang penuh dengan magika dan detik di mana si manja belajar mengenali identiti diri. Barulah yang negative menjadi positif, dan setiap keringat menjadi rahmat!

Mari mendidik dengan ilmu dan sabar!

terrible twos