Boleh bagi anak main gajet, tapi ..

Bab anak-anak main gajet ni dah ramai orang perdebatkan. Saya percaya masing-masing ada pendapat sendiri. Bagaimanapun, kita sebagai ibu bapa janganlah cepat menghukum dan memandang serong. Ada ‘kisah’ di sebalik kenapa si ibu A beri anaknya main gajet di meja makan di restoran ataupun kenapa si bapa B beri anaknya gajet sebagai penghibur di dalam kapal terbang.

To me, as parent, you do what you have to do. Take every advice given to you with a pinch of salt. At the end of the day, what every parent want is for their kid to grow up healthy and happy. 

Bagi anak main gajet boleh, tapi ada beberapa perkara yang perlu diteliti:

  1. Peranan ibu bapa SANGAT PENTING bagi MEMANTAU & MENGAWAL  anak. Perlu sentiasa pantau dan kawal apa yang anak main dan tempoh masa anak bermain (content, type of game, and duration of game playing/ video watching).

Pakar menyarankan agar anak-anak di bawah umur 2 tahun TIDAK diberikan sebarang gajet.

Jadi, kalau dah terberi tu (macam saya.. ), baca betul-betul point2 seterusnya.

anak dan gajet

2. Sebaik-baiknya elakkan pembelian gajet khas untuk anak anda. Berikan mereka main menggunakan gajet anda/ kongsi adik-beradik supaya lebih senang dipantau apa yang dilihat dan juga boleh mengurangkan masa penggunaan.

3. Tak semua video/ game kanak-kanak tidak elok. Yang buatkannya jadi tak elok adalah apabila diberikan BERLEBIHAN TANPA PEMANTAUAN. Bila anak tengok terus-menerus tanpa rehat, di situlah mulanya masalah. Jadi, jika nak beri anak tengok, lebih elok dipasangkan pada TV daripada dipasangkan pada smartphone. 

Alasannya, boleh jauhkan jarak mata anak dengan gajet, anak boleh tengok dengan posisi duduk dan leher yang selesa, dan andapun boleh tengok sekali. Ini juga boleh mengurangkan ketagihan gajet kerana anak tidak boleh sentuh TV dan ubah sesuka hati (ps: sila sorok remote control)

4. Semasa tengok lagu/ kartun/ educational video, pastikan anda ada bersama (ada bersama maksudnye duduk di sebelah mereka). Jadikan apa yang dilihat sebagai topik perbualan/ pelajaran dengan anak.

Bahasa mudahnya: anak perlu DENGAR suara anda LEBIH BANYAK dari suara gajet. Ataupun anak perlu berINTERAKSI dengan anda biarpun sedang tengok video.

Caranya?

Contoh paling mudah —

a) menari bersama sewaktu tengok video Shark Song. Anak seronok menari, anda pun boleh bersenam. Boleh jadi satu bonding session yang sangat menggembirakan! Cubalah!

b) anak saya suka tengok video kartun jepun tentang polis/ bomba/ ambulans . Saya akan buat alih suara pada watak binatang yang ada dalam video tu. Adakalanya saya tambah ulasan tentang apa yang berlaku dalam video tu.. Contoh: kenapa burung-burung lari bila pokok terbakar, apa yang bomba akan buat setiap kali terima panggilan telefon kecemasan, dan lain-lain.

Pendek kata, luangkan masa tengok bersama!

5.. Jangan beri anak main gajet dalam bilik tidur ataupun sebelum waktu tidur anak.

6. bila dah sampai masa untuk tutup gajet, BE FIRM AND CONSISTENT. Jangan beri semula kepada anak biarpun anak meragam. Lama-kelamaan anak akan faham yang gajet ni adalah satu priviledge atau kelebihan dan bukannya sesuatu yang mereka mesti dapat.

7. Beri amaran/ beri masa kecederaan sebelum tutup gajet.

“Lagi 5 minit kita tutup phone”.

“Lepas habis lagu ni kita tutup TV”.

Ini beri masa untuk mereka bersedia dan mereka pun kurang meragam apabila dah tutup gajet.

8. Alihkan perhatian anak dari gajet dengan aktiviti fizikal yang menarik. main kubu-kubu ke, melukis dengan cop kentang ke, main kolam ke.. perlu kreatif penuhkan masa anak.

9. Yang paling penting, jika tak mahu anak main gajet, kurangkan anak nampak kita pegang gajet.

Anak belajar dari apa yang mereka perhati dan lihat saban hari. Jangan salahkan anak suka main gajet kalau phone pun tak lepas dari tangan kita!

10. Simpan penggunaan gajet sebagai talian hayat ataupun last resort . Bukan setakat dari kita sebagai ibu bapa, tapi juga daripada pihak pengasuh, datuk nenek dan saudara-mara. Perlu konsisten.

11. Lebihkan masa berkualiti dengan anak. Hubungan lebih erat dengan anak buatkan anak kurang minta gajet.

ATTENTION IS GOLD people! 

Akhir kata, semoga anak-anak kita sentiasa dilindungi dan membesar dengan sihat sejahtera.

 

Tips mengembara di perjalanan bersama anak yang demam.

Maaf dah lama tak menulis. Sejujurnya, entah dari mana Allah beri kekuatan untuk kembali ke sini, untuk sama-sama berkongsi kebaikan dan memperbaiki peribadi kita selaku seorang ayah/ibu/ mereka yang dekat di hati kanak-kanak.

Menjaga anak sakit/demam memang penat, bertambah-tambah penat lagi apabila terpaksa pula kita mengembara jauh di perjalanan bersama si manja yang sedang tak selesa tubuh badannya! Bak kata orang tua, buat apa cari nahas kan? Apa pun, kehidupan mesti diteruskan, dan adakalanya itu sahaja pilihan yang ada iaitu bawa sekali anak yang demam di perjalanan. Apa jua perjalanan (baik di udara, laut ataupun darat yang melebihi satu jam.. itu sudah dikira JAUH untuk kes ini).

Pengalaman saya menjaga anak demam sehingga hampir 12 hari berterusan (T_T), anak kami pula ada sawan tarik @ febrile fit, jadi kena selalu berjaga-jaga kawal suhu badan anak supaya anak tak dilanda sawan tarik dek kerana suhu badan terlalu panas/ naik mendadak. Nak cakap memang seksa.. sampai 5 kali ulang cucuk ambil darah, tukar pasang cadar tilam/ baju sebab anak muntah, bagi anak makan ubat on time + cukup minum air.. sampai saya dan suami pun demam sekali.

Apa sekalipun, kehidupan mematangkan kita. dan sebagai ibu bapa yang baik, kita perlu sentiasa belajar daripada pengalaman dan berusaha untuk buat yang terbaik demi anak-anak.

Oleh itu, sedikit tips untuk para ibu bapa yang tidak ada pilihan lain melainkan terpaksa mengembara di jalanan bersama anak yang demam:

1. Kemas siap-siap ubat-ubatan anak dalam beg tangan yang SENTIASA KITA BAWA bersama (klu: handbag anda). 

Lebih baik kalau boleh pre-pack dalam beg plastik lutsinar ala-ala pergi airport tu. Sebabnya, bila kita travel, adakalanya kita perlu kurangkan beg/ kalut sampai tertinggal beg.. jadi penting untuk kita pastikan ubat-ubatan anak ada bersama kita SEPANJANG MASA untuk kegunaan bila perlu.

Alasan kedua: kalau kita letak dalam beg anak, kadang-kadang kita termasukkan beg anak dalam bonet kereta/ check-in luggage, dikhuatiri ubat anak rosak disebabkan suhu panas/ perubahan suhu mendadak. Bila ubat rosak, bawa pun tak guna sebab tak boleh beri.. betul tak?

2. Bila pack ubat anak tu, jangan lupa kemaskan sekali syringe atau sudu khas untuk beri ubat anak. Letak dalam satu bekas yang sama untuk akses mudah. 

Ini penting sebab ubat perlu beri pada masa yang betul, dengan DOS YANG BETUL dan dengan cara yang paling baik untuk MEMAKSIMAKAN peluang anak dapat ubat sepenuhnya.

kembara2

Take no chances when it comes to giving medication to your child.

3. Pastikan anak cukup minum air.

Bila anak kurang minum air, demam boleh jadi lebih teruk. Anak pun jadi tak berapa bermaya. Ini merbahaya untuk si kecil ya! Klu mudah nak tengok anak cukup minum air ke tak, cuba kira berapa kali bawa anak ke tandas untuk buang air kecil atau cuba kira berapa kali anda perlu tukar pampers anak. Kalau memanjang ringan je pampers ataupun air kencing anak sikit je/ nampak pekat kekuningan.. itu tandanya masih kurang air dalam badan anak.

Anak tak nak minum susu? Tak nak makan? Tak apa. Apa yang boleh dia minum masa tu, layankan aje.

Gol kita adalah untuk pastikan tahap hidrasi anak bagus.

Air kotak, sup kosong, air vitagen ke.. kalau itu yang anak boleh minum masa tu, beri saja. Adakalanya bukanlah anak ni nak mengada-ngada, tapi tekaknya sakit atau tonsil bengkak ke.. tak boleh nak telan. Macam kita lah juga, bila demam.. tekak rasa perit dan tak selesa.

4. Bawa baju persalinan + sapu tangan/ tuala kecil + plastik kosong bersama anda SEPANJANG MASA. 

Bukan apa, kita perlu bersedia untuk kemungkinan anak muntah di perjalanan. Jangan jadi macam saya, menadah muntah anak dengan tangan sampai 5 minit di perjalanan! Saya pun nyaris muntah sekali tau.

5. Jika boleh, travel bersama orang lain untuk sokongan tambahan. 

Anak yang demam ni suka merengek, nak bermanja minta dipeluk/ dibelai sentiasa. Kalau anda dapat riba anak dan usap tenangkan dia sepanjang perjalanan dan biarkan orang lain yang memandu, itu lebih baik.

Si dia dapat fokus pada perjalanan dan anda fokus pada anak.

Simple kan?

6. Pendekkan masa perjalanan (jika boleh). 

Lebih lama masa anda di perjalanan, lebih tinggi risiko untuk demam anak menjadi lebih teruk.

7. Pastikan anak pakai baju yang sesuai dan selesa. 

Perlu ambil kira suhu semasa sewaktu di perjalanan. Bersedia untuk sebarang kemungkinan: suhu aircond yang terlalu sejuk, kereta yang panas di waktu tengah hari, dan lain-lain.

8. Sabar dan terus bersabar. 

Senang untuk diungkap tapi realitinya sukar untuk dilaksanakan. Saya doakan anak tuan-puan sihat selalu dan segala urusan kita dipermudahkan.

Hingga jumpa lagi!

Masalah tingkah laku di kalangan kanak-kanak

Mengenali dan meneliti masalah tingkah laku di kalangan kanak-kanak  adalah satu perkara yang susah disebabkan kanak-kanak tak pandai menyuarakan apa yang mereka rasa atau fikirkan.

Biarpun susah, bukan bermakna ia tak boleh dilakukan. 

Alangkah baiknya andai kita para ibu bapa ni lengkapkan diri dengan ilmu, amati anak-anak kita (dan sekeliling) untuk tanda-tanda tingkah laku merisaukan ini, dan bertindak segera. Pengesanan awal boleh mengubah masa depan anak tersebut, malah akan lebih menyenangkan hidup kita.

Ada 7 tingkah laku kanak-kanak yang mungkin berlaku. Ini khas terutamanya untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun (toddler) yang masih lagi belajar mengenali dunia dan diri sendiri. Jom kenali apa yang normal dan apa yang tidak!

Kenali dan rawat awal

1.Tantrum 

Tantrum ni sebenarnya adalah salah satu cara untuk anak berkomunikasi dengan kita untuk beritahu yang dia ni lapar/ letih/ marah/ tak puas hati. Mereka tak tahu cara bagaimana nak beritahu dengan baik.. so jangan marah ye.

Tantrum ni dikira normal jika ia berlaku sekali-sekala (bukan setiap hari), berlaku selama lebih kurang 5 minit dan kemudian perhatiannya dapat dialihkan kepada yang lain. Menangis, hentak kaki, guling-guling.. tu kira normal.

Yang tak normal adalah bila tantrum mereka ni berlaku banyak kali dalam sehari, dan hampir setiap hari (fuh.. boleh gila kita dibuatnya). Sekali si kecil ni tantrum, laaaama sangat dan anda susah nak alihkan perhatian mereka. Pada masa yang sama, mereka ni juga turut cederakan diri sendiri/ orang lain dan bercakap bahasa yang kasar.

2. Menjerit-jerit. 

Si manja sedang dalam fasa belajar menggunakan dan mengawal peti suara mereka, so menjerit-jerit tu biasalah. Terutamanya jika mereka menjerit bila lapar/ marah/ letih atau pun tak puas hati. Menjerit pun tak lebih 5 atau 10 minit dan berlaku sekali-sekala.

Tapi… awas jika anak selalu menjerit beberapa kali dalam sehari, berlaku SETIAP hari, melebihi 25 minit dan disertai dengan kelakuan yang membahayakan.

3. Mencederakan diri.

Ini berlaku bila kita tak nak ikut apa yang mereka nak/ mereka betul-betul tak nakkan sesuatu, adakalanya mereka ni berguling-guling di lantai dan menggelupur. Kalau mereka ni cedera atas tindakan yang tidak disengajakan, then it’s ok. Yang merisaukan adalah apabila kecederaan adalah serius (sehingga berdarah contohnya), dilakukan berulang kali atau sengaja dilakukan tanpa sebarang provokasi. That’s a MAJOR red flag! 

4. Mencederakan orang lain 

Berdasarkan kajian, tingkah laku kasar toddler ni memuncak sewaktu umur dua tahun. Sebab tu lah ada perkataan terrible two. Orang tak sebut suka-suka tau. Ada sebabnya.. Sewaktu fasa ni, kanak-kanak biasanya lebih agresif terutamanya bila nak rebut balik mainan atau pun sewaktu nak tunjukkan kemarahan.

Tendang/ tampar/ baling barang sewaktu marah/ tak puas hati adalah normal. Menggigit bila cuba nak rampas barang dari seseorang pun normal.

Apa yang tak normal adalah apabila si kecil menggigit/ memukul beberapa kali dalam seminggu, tindakan kasar mereka ni semakin lama semakin dahsyat, dan mereka ni tak takut langsung bila berkasar dengan orang lain. Kadang-kadang, tak ada sebab (provokasi) pun mereka ni mengganas. Awas ye!

5. Risau apabila berpisah (separation anxiety). 

Ini pun normal bila mereka menangis untuk beberapa minit bila berpisah dengan anda ataupun mereka cuba berpegang pada anda.. tapi sekejap je perhatian mereka dah boleh dialihkan.. Tapi.. kalau nangis melampau sampai lebih setengah jam.. pastu anak jadi panik/ risau sangat, kita khuatir anak ada masalah anxiety ataupun ada kemungkinan anak didera oleh orang yang kita tinggalkan tu.. Penderaan ada banyak jenis tau.. bukan setakat penderaan fizikal je kita kena waspada. Kalau anak betul-betul tak nak pada orang tu, cuba selidik kenapa.

6. Tidak menunjukkan rasa sayang (affection) . 

Bila anak tak respon/ tak mahu langsung disentuh biarpun tengah penat/ sedih.. kemudian nampak emosi terganggu bila disentuh/ dipeluk/ dicium ataupun tak menunjukkan sebarang minat untuk berada bersama orang lain.. silalah risaukan anak itu ye. Cepat-cepat rujuk anak untuk perhatian pakar supaya kita boleh tahu apa masalah sebenar yang sedang berlaku.

7. Mengasingkan diri.

Ada sesetengah anak memang jenis yang pemalu ataupun introverted. Jadi mereka perlukan masa yang agak lama untuk membuka hati dan selesa dengan orang lain yang tak dikenali. Ada juga anak yang lebih suka bermain sendiri/ dengan orang dewasa yang dipercayai dan tidak sukakan suasana orang yang ramai/ bising. Ini NORMAL.

Tapi, jika mereka ni kanak-kanak yang sifatnya peramah dan ceria.. kemudian tiba-tiba je tukar perangai dan asingkan diri, ini pelik dan merisaukan. Ataupun mereka selalu nampak letih/ langsung tak berminat untuk berinteraksi dengan ahli keluarga sendiri.. ini pun tanda-tanda yang merisaukan.

Jika ada yang menunjukkan tanda-tanda yang merisaukan tersebut, cuba perhatikan anak dengan lebih terperinci (lebih kurang seminggu) dan catat kekerapan, jangka masa dan punca tingkah laku tersebut.. dan kemudian RUJUK pakar kanak-kanak/ kesihatan mental untuk tindakan selanjutnya.

tingkah laku kanak-kanak

tingkah laku kanak-kanak (1)

PENGESANAN AWAL SANGAT MEMBANTU MEMPERBAIKI MASA DEPAN ANAK ANDA.

jadi, sebar-sebarkan untuk pengetahuan kita semua!

Semoga bermanfaat!