Jauhkan COVID-19 dari anak-anak!

Salam semua. Maaf kekangan kerja yang sangat mendesak menyebabkan ‘bersawang’ sekejap laman blog ni. I have so many things to share, but unfortunately duties called. Untuk yang tak tahu, saya adalah seorang ibu anak satu dan juga seorang doktor di bahagian kesihatan awam.

My utmost duty is to protect the people’s health. 

and this blog is just a small way i’m giving back to the community.

Dunia sedang panik dengan ancaman COVID-19, dan bilangan kes semakin mencanak naik. Malaysia pun tidak terlepas dari ditimpa bencana ini. Saya doakan dan saya berharap para pembaca dan keluarga tersayang semuanya sihat belaka dan dijauhkan dari COVID-19.

Virology Lab Work As Europe On Coronavirus High Alert

Bagi yang rajin mengikuti perkembangan kes COVID-19, baik di Malaysia mahupun di negara lain, pasti anda perasan bilangan kes di kalangan kanak-kanak adalah sangat sedikit, lebih kurang 2% berbanding jumlah kes keseluruhan sedunia. Apa sebabnya masih tidak kita ketahui secara jelas, namun kita bersyukur kerana somehow this disease spares the newborns, the kids, and pregnant ladies – antara 3 golongan yang selalunya berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan penyakit berjangkit. Setakat ini, data dari World Health Organization (WHO) menunjukkan golongan tua adalah golongan yang paling berisiko mendapat jangkitan dan mengalami komplikasi penyakit sehingga membawa kepada kematian.

That being said, the youngsters are the ones who easily caught the infection and risks spreading it to the community. Ya! Orang muda lah yang lebih mudah dijangkiti (gejala tidak teruk) tetapi menjadi punca perebakan di kalangan masyarakat.

Apa sekalipun, langkah menjaga kebersihan diri melalui amalan cuci tangan dengan air bersih yang kerap, & menjaga etika batuk adalah yang paling murah dan senang diamalkan. Bukan saja COVID-19, penyakit lain juga boleh dielakkan, jadi jangan ambil mudah ya saranan Kementerian Kesihatan ni! Pemakaian topeng muka atau face mask membantu mengurangkan transmisi jangkitan tetapi cara pemakaian mesti betul. Kalau anda boleh selesa dengan topeng muka dari pagi ke petang, ada kemungkinan cara anda pakai salah.

  1. Bahagian berwarna MESTI dipakai di bahagian luar.
  2. Topeng mestilah menutup muka DAN hidung.
  3. Bahagian yang berwayar perlu ditekan di hidung (untuk exact fit to face)
  4. Ikat dan pakai dengan kemas.
  5. Bila dah rasa lembap dengan nafas/bersin anda, sila ganti ya. Buang face mask yang telah dipakai ke dalam tong sampah yang BERTUTUP.
  6. Jika anda buka topeng muka untuk sementara, jangan letak merata-rata, khasnya di atas meja ataupun peralatan makanan (dah ada kes ye berlaku di Hong Kong).
  7. Jika anda bersin dan tutup dengan tangan/tisu, sila buang tisu berkenaan terus ke dalam tong sampah dan CUCI TANGAN ANDA sebelum memegang apa-apa peralatan.
  8. Your hands stay below the shoulder. Dalam erti kata lain, elakkan memegang muka/hidung dengan tangan anda. Droplet COVID-19 dari persekitaran yang telah dicemari boleh bertahan beberapa jam dan menjangkiti anda sekiranya ia masuk melalui hidung/mulut.

Langkah pencegahan terbaik adalah kerap mencuci tangan dengan air bersih dan sabun. 

Untuk anak-anak, boleh mulakan amalan mencuci tangan ini di rumah. Bila anak dah biasa buat, tak susah untuk kita cuba hindarkan anak-anak dari penyakit berjangkit, khasnya yang merebak melalui udara/sentuhan dengan droplets/ permukaan yang tercemar.

Please stay safe everyone. Tune in to your ministry of health’s website/social media to get yourself updated with the current situation (STAY AWAY FROM FAKE NEWS PLEASE), and please limit your movement outside, particularly to the countries where the disease is rampant. 

Akhir kata, doa tanpa usaha itu BOHONG & usaha tanpa doa itu SOMBONG.

Jaga diri & mari sama2 mainkan peranan masing2 ya!

 

Ini perkara wajib anda ambil tahu jika anak anda menyusu botol!

Kebelakangan ini, saya jumpa banyak kes anak bawah setahun yang malang menghidap dysentery atau dalam bahasa mudahnya mengalami cirit-birit yang teruk (jangka masa pendek) yang disebabkan oleh jangkitan kuman E.Coli, Salmonella, Campylobacter ataupun jangkitan parasit amoeba E. Histolytica. Antara faktor berisiko tinggi yang kita jumpa pada kanak-kanak ini adalah mereka ni minum susu botol+ibu bapa/penjaga mereka tidak prihatin pada isu-isu penjagaan perkara berkaitan dengan susu botol. Perkara berkaitan apa pula ni? Haa.. bila sebut susu botol, mesti anda ingat botol+puting susu saja kan? Sebenarnya, ada EMPAT perkara penting yang kita sebagai ibu bapa WAJIB ambil tahu dan beri perhatian.

 

1.Penyimpanan susu tepung itu sendiri

Yang ini orang selalu lupa (saya pun terlepas pandang.T_T). Jika anda jenis yang beli tin susu dan buang setiap kali benda baru, itu tak ada masalah. Tapi, berapa ramai orang yang mampu beli kan? Selalunya orang beli yang refill dan ganti saja bila susu dah nak habis. Betul tak?

Yang ini, pastikan:

  • anda guna bekas kedap udara untuk simpan susu tepung
  • jangan lupa pastikan anda beli dan guna susu yang asli dan tidak luput tarikh penggunaan
  • sebelum refill dengan susu baru, basuh dan keringkan dulu bekas susu tadi. Ini penting supaya tidak ada pencemaran silang (cross contamination) dari kawasan sekeliling. Iyelah, kadang-kadang kita tak perasan tangan dah pegang macam-macam..
  • Simpan di kawasan yang kering dan tidak panas (kelembapan dan suhu yang tinggi boleh merosakkan kualiti susu tepung)

2. Penjagaan botol susu anak 

Yang ini, macam biasalah:

  • Basuh dengan air panas/sabun pencuci botol susu setiap kali selepas digunakan.
  • Guna berus botol untuk menghilangkan saki-baki susu yang tertinggal dalam botol. (jangan lupa ganti berus botol bila tengok dah tak berapa elok)
  • Steril kan botol anak (dan puting botol juga) setiap kali sebelum penggunaan pertama kali. Bagi yang anak mereka kurang dari umur 3 bulan/ lahir pra matang/ mengalami masalah dengan sistem imunisasi badan, anda perlu rajin sterilkan botol selalu memandangkan mereka ini lebih mudah dijangkiti penyakit berbanding anak-anak lain.
  • Berhati-hati dengan botol yang bentuk pelik-pelik, ia nya lebih susah dibersihkan berbanding botol biasa!

    Prevention is gold, people! 

 

3. Penjagaan puting susu botol:

Ini lebih kurang macam penjagaan botol susu tadi. Beberapa tambahan lain:

  • jika anda mampu, ganti sekerap mungkin (saranan sebulan sekali). Tapi rasanya ini option yang tak berapa praktikal bagi ibu bapa yang menggunakan botol susu berjenama (sebab kebiasaannya botol susu ini menggunakan puting susu khas untuk botol mereka dan harganya pun lebih mahal daripada biasa).
  • Rule of thumb: anda nampak puting susu tu dah terkoyak (duhhh..), lembik ataupun susu keluar terlalu laju.. silalah tukar. Susu sepatutnya keluar secara titisan yang sama (even drop) dan bukannya laju macam air paip (not steady stream)!

4. Tempat pengering botol susu a.k.a drying rack 

Ini pun orang selalu terlupa. Almaklum, dia tersidai je kat tepi sinki/atas meja. Jangan tunggu sampai rupanya dah geli-geleman baru nak cuci. Tempat pengering ni cepat mengumpul habuk dan jadi petry dish untuk kuman disebabkan ia selalu lembap dengan air yang menitis dari botol susu yang dikeringkan.

  • basuh sekurang-kurangnya sekali seminggu.
  • basuh tangan anda dulu sebelum mengendalikan cawan anak yang turut diletakkan di tempat pengering ini.
  • Jauhkan telefon anda daripada kawasan dapur atau tempat pengering ini (tangan dan telefon anda terdedah kepada pelbagai kuman dari tempat sekeliling).

Nampak macam banyak dan ala-ala OCD sikit, tapi apa salahnya kita ambil berat lebih sikit demi kesihatan anak-anak. Kesian si manja bila cirit-birit dan sakit perut hanya kerana kita malas/tak ambil berat hal-hal sebegini.

menyusu botol

menyusu botol_2

Akhir kata, semoga kita menjadi ibu bapa/penjaga anak-anak yang prihatin dan peka dengan kebersihan sekeliling, khasnya empat perkara berkaitan susu botol ini. Bye!

 

Boleh bagi anak main gajet, tapi ..

Bab anak-anak main gajet ni dah ramai orang perdebatkan. Saya percaya masing-masing ada pendapat sendiri. Bagaimanapun, kita sebagai ibu bapa janganlah cepat menghukum dan memandang serong. Ada ‘kisah’ di sebalik kenapa si ibu A beri anaknya main gajet di meja makan di restoran ataupun kenapa si bapa B beri anaknya gajet sebagai penghibur di dalam kapal terbang.

To me, as parent, you do what you have to do. Take every advice given to you with a pinch of salt. At the end of the day, what every parent want is for their kid to grow up healthy and happy. 

Bagi anak main gajet boleh, tapi ada beberapa perkara yang perlu diteliti:

  1. Peranan ibu bapa SANGAT PENTING bagi MEMANTAU & MENGAWAL  anak. Perlu sentiasa pantau dan kawal apa yang anak main dan tempoh masa anak bermain (content, type of game, and duration of game playing/ video watching).

Pakar menyarankan agar anak-anak di bawah umur 2 tahun TIDAK diberikan sebarang gajet.

Jadi, kalau dah terberi tu (macam saya.. ), baca betul-betul point2 seterusnya.

anak dan gajet

2. Sebaik-baiknya elakkan pembelian gajet khas untuk anak anda. Berikan mereka main menggunakan gajet anda/ kongsi adik-beradik supaya lebih senang dipantau apa yang dilihat dan juga boleh mengurangkan masa penggunaan.

3. Tak semua video/ game kanak-kanak tidak elok. Yang buatkannya jadi tak elok adalah apabila diberikan BERLEBIHAN TANPA PEMANTAUAN. Bila anak tengok terus-menerus tanpa rehat, di situlah mulanya masalah. Jadi, jika nak beri anak tengok, lebih elok dipasangkan pada TV daripada dipasangkan pada smartphone. 

Alasannya, boleh jauhkan jarak mata anak dengan gajet, anak boleh tengok dengan posisi duduk dan leher yang selesa, dan andapun boleh tengok sekali. Ini juga boleh mengurangkan ketagihan gajet kerana anak tidak boleh sentuh TV dan ubah sesuka hati (ps: sila sorok remote control)

4. Semasa tengok lagu/ kartun/ educational video, pastikan anda ada bersama (ada bersama maksudnye duduk di sebelah mereka). Jadikan apa yang dilihat sebagai topik perbualan/ pelajaran dengan anak.

Bahasa mudahnya: anak perlu DENGAR suara anda LEBIH BANYAK dari suara gajet. Ataupun anak perlu berINTERAKSI dengan anda biarpun sedang tengok video.

Caranya?

Contoh paling mudah —

a) menari bersama sewaktu tengok video Shark Song. Anak seronok menari, anda pun boleh bersenam. Boleh jadi satu bonding session yang sangat menggembirakan! Cubalah!

b) anak saya suka tengok video kartun jepun tentang polis/ bomba/ ambulans . Saya akan buat alih suara pada watak binatang yang ada dalam video tu. Adakalanya saya tambah ulasan tentang apa yang berlaku dalam video tu.. Contoh: kenapa burung-burung lari bila pokok terbakar, apa yang bomba akan buat setiap kali terima panggilan telefon kecemasan, dan lain-lain.

Pendek kata, luangkan masa tengok bersama!

5.. Jangan beri anak main gajet dalam bilik tidur ataupun sebelum waktu tidur anak.

6. bila dah sampai masa untuk tutup gajet, BE FIRM AND CONSISTENT. Jangan beri semula kepada anak biarpun anak meragam. Lama-kelamaan anak akan faham yang gajet ni adalah satu priviledge atau kelebihan dan bukannya sesuatu yang mereka mesti dapat.

7. Beri amaran/ beri masa kecederaan sebelum tutup gajet.

“Lagi 5 minit kita tutup phone”.

“Lepas habis lagu ni kita tutup TV”.

Ini beri masa untuk mereka bersedia dan mereka pun kurang meragam apabila dah tutup gajet.

8. Alihkan perhatian anak dari gajet dengan aktiviti fizikal yang menarik. main kubu-kubu ke, melukis dengan cop kentang ke, main kolam ke.. perlu kreatif penuhkan masa anak.

9. Yang paling penting, jika tak mahu anak main gajet, kurangkan anak nampak kita pegang gajet.

Anak belajar dari apa yang mereka perhati dan lihat saban hari. Jangan salahkan anak suka main gajet kalau phone pun tak lepas dari tangan kita!

10. Simpan penggunaan gajet sebagai talian hayat ataupun last resort . Bukan setakat dari kita sebagai ibu bapa, tapi juga daripada pihak pengasuh, datuk nenek dan saudara-mara. Perlu konsisten.

11. Lebihkan masa berkualiti dengan anak. Hubungan lebih erat dengan anak buatkan anak kurang minta gajet.

ATTENTION IS GOLD people! 

Akhir kata, semoga anak-anak kita sentiasa dilindungi dan membesar dengan sihat sejahtera.