3 langkah menyokong emosi anak-anak di kala pandemik COVID19.

Tsumma alhamdulillah, bagi Malaysia, kita sekarang di fasa pemulihan. Banyak sektor yang dah dibuka dan anak-anak pun dah ramai yang dibawa oleh ibu bapa ke luar. Semoga Allah kekalkan keselamatan dan kesejahteraan untuk kita. Post ni agak overdue tapi better late than never! Ilmu Tuhan ni insyaAllah boleh saja kita guna di mana-mana, khasnya bagi ilmu kesihatan yang melibatkan penyakit berjangkit.

Memang benar satu dunia terkesan dengan pandemik COVID19 ni, kalau tengok twitter dan instagram tu, penuh feed dengan #socialdistancing dan #movementcontrolorder. Lagu-lagu hit baru pun banyak temanya memberi semangat atau pun perspektif positif terhadap #socialdistancing ni. Pada saya, antara golongan yang paling banyak menerima tempias PKP (perintah kawalan pergerakan) ni adalah kanak-kanak. Apa taknya, sekolah tutup, tak boleh keluar main, tak boleh ke shopping mall, dan tak digalakkan ke kolam renang. Bagi yang ada anak kecil tengah lasak tu, tuhan je lah yang tahu betapa susahnya nak mengepong anak kecil yang tenaga banyak bak air terjun 7 tingkat ni. Semput dibuatnya!

Jadi, di sini saya tuliskan secara ringkas apa yang boleh dipraktikkan dan disaran oleh psychologist, langkah-langkah menyokong emosi anak-anak di kala pandemik COVID19:

1)KEEP CALM AND BE PROACTIVE  

orang akan kata: cakap senanglah.. nak buat tu, jenuh terseksa jiwa raga. Tapi memang itulah hakikatnya.

Anak-anak ni pandang pada kita untuk merasa perasaan selamat dan dilindungi.

Jadi, kita sendiri jangan cepat melatah dan jangan terlalu risau sehingga anak-anak pun rasa tak selamat/takut untuk keluar. Yang penting jaga SOP dan amalkan pemakaian face mask beserta penggunaan hand sanitizers atau rajin cuci tangan dengan sabun dan air bersih.

IMG_8260

2) STICK TO ROUTINE 

Rutin/struktur adalah sesuatu yang SANGAT-SANGAT penting untuk anak-anak.

Bila taska/sekolah dah tutup dan ada antara kita pun terpaksa kerja sambil jaga anak di rumah.. mana nak dapat struktur kan? Perlu kreatif cari jalan untuk wujudkan rutin baru bagi anak-anak.

Rasa-rasanya, apa agaknya yang termasuk dalam rutin ni?

Mudah jawapannya:

Waktu bermain, tech-free-time, dan juga waktu membantu di rumah.

Waktu-waktu ini boleh kita susun atur dan libatkan anak-anak secara aktif. Jangan dek kerana anak-anak sekarang dah banyak ‘masa lapang’ di tangan, kita biarkan mereka bersama sosial media/ TV sepanjang masa.

3) Let children feel their emotions. 

Anak-anak pun macam kita juga tuan-puan sekalian. Mereka pun sedih tak dapat keluar, tak dapat jumpa kawan-kawan, tak dapat peluk atok/nenek, dan pergerakan mereka pun terbatas. Lompat-lompat sikit dalam rumah dah kena bising dengan ibu ayah. Yang sebetulnya, kita kena acknowledged perasaan mereka tu. Dengar dan bersikap empati terhadap mereka.

LET THEM BE SAD (at least for a little while).

Mana-mana yang boleh kita bantu, kita mudahkan. Macam anak saya Adam, walaupun baru 4 tahun, dah pandai call sendiri atuk/ mak cik & pak cik dia. Tak dapat video call, dia call cara biasa. Bersembang cara budak-budak, setakat nak lepas rindu. Kadang-kadang rasa kelakar juga bila saya curi dengar. Ada juga sekali dua Adam tanya pada saya tentang bila sekolah nak buka..ada hari-hari tertentu dia mengadu lamanya kawan-kawan dia cuti.. kesian dengar. Tapi disebabkan kita mendengar, maka terpujuklah hati si kecil tu. Selalu saya cerita pada dia, sebab kenapa tak boleh pergi sekolah, kenapa kena pakai face mask, kenapa tak boleh balik kampung (masa mula-mula PKP dulu). Bila saya balik keletihan, saya cerita juga kenapa saya letih.. sambil peluk dia rapat-rapat. Anak kecil ni jiwa mereka suci, bebas dari rona-rona hitam kehidupan. Mereka faham dengan cara dan erti mereka sendiri, jadi wujudkan hubungan dua hala tu. Biar kita dan anak sama-sama rasa didengari dan diambil peduli.

Tiga langkah ini bukan saja berguna untuk masa sekarang tapi juga untuk waktu dan ketika yang lain.

Selamat mengorak langkah penuh kasih yang memahami!

#nukilanseorangemak

#emakbertopidoktor

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s